8 Şubat 2018 Perşembe

BU KIZ DELİ HA!




Yine geç bir yazı olacak ama film hala vizyondayken güç olmayacak. 12 Ocak 2018’de vizyona giren güncel olarak 2 milyona yakın seyirci tarafından izlendi. Genel olarak izleyenler tarafından olumlu yorumlar alsam da, izlediğim salonda yükselen kahkahaları duysam da filme karşı bir önyargı olduğuna da şahit oldum. Belki de “kadın Recep İvedik” benzetmesinden dolayı AB olarak nitelendirilen kesmin mesafeli yaklaştığı bir film oldu. Ama unutmayalım ki Recep İvedik bu coğrafyanın hala en fazla izlenen filmi. Ayrıca Gupse Özay’ın yarattığı Zeliha karakteri başka bir karakterin türevi değil, kanlı canlı yaşayan, özgün ve bağımsız bir karakter.
Zeliha, nam-ı diğer Deliha, bir tiplemenin ötesinde bir karakter olmayı başarmıştır. Bu elbette Gupse Özay’ın kalemi ve oyunculuk performansı sayesinde olmuş bir şey. Zeliha’nın bir geçmişi var, hayalleri var, olaylara verdiği özgün tepkileri ve totemleri var. Üstüne üstlük çocuksu bir yana sahip. Başarıyla inşa edilmiş bir karakter diyebiliriz. İlk bakışta isminden dolayı Recep İvedik, Ali Kundilli, Cumali Ceber, Sabit Kanca gibi “tek kişilik show” filmi olarak görülebilir. Ben bunu ilk filmin başarısız PR’ına atfediyorum. İlk filmin sade ve onca önemli oyuncusuna rağmen tek başına kaba bir pozla durduğu fotoğraftan oluşan afişi itici bir izlenim oluşturmuştu. Fakat Deliha 2 başarılı bir ekip filmi olmayı başarmış. Hikaye, Deliha’nın üzerine kurulu değil, Deliha işleyen bir hikayenin parçası. Bu izlenebilirliği arttırıyor. Yardımcı rollerin ise birer tip olarak oluşturulduğu belli. Kelliğini kabul etmeyen adam, şişman aşçı, Fransız özentisi garson, güzel işletmeci kız, kocasından şiddet gören mutfak çalışanı gibi tek cümlede ifade edilebilen tipler. Fakat sağlam bir kadro çalışması yapıldığı belli oluyor. Tüm oyuncuları tebrik etmek lazım ki tiplerden sıyrılıp güçlü karakterler yaratmışlar. Özellikle Fatih Özkan’ın Fransız özentisi Kayserili garsonu filmde her görüldüğünde yüzde bir tebessüm oluşturuyor. Umut vaat eden başarılı genç oyuncu filmde, ilk filmde olduğu gibi, aynı zamanda falcı tiplemesine de hayat veriyor. Bir diğer başarılı oyuncusu da Nusret taklidi yapan filmin kötü adamı Ali Çelik. Fragmandan itibaren enerjisi göz alıyor. Oyunculardan devam ederken Gupse Özay’a Görümce filminde de eşlik eden Eda Ece’yi de es geçmek olmaz. Sadece ülkemizde de değil, tüm dünyada hem güzel hem de komik bir oyuncu bulmak oldukça zor. Eda Ece son dönem çizdiği kariyeriyle gayet başarılı ilerliyor diyebiliriz. Belki filmde tek göze batan oyunculuk tutuk performansıyla Aksel Bonfil olabilir. Bir de kafada bir soru işareti olarak Aksel Bonfil, ilk filmin jönü Barış Ardunç’a neden bu kadar benziyor? Neden böyle bir cast seçimi yapıldı?
Filmin afiş tasarımı ilgi çeken ve sempatik renklerle tasarlanmış. Tüm ekibin de afişte yer alması filmin gerçekten bir ekip filmi olduğu izlenimini önceden veriyor. Sosyal medyada paylaşılan filmin hareketli afişi, ki sadece soğan hareket ediyor, çok çekici olduğunu düşünüyorum. Pr olarak bu filmde gayet başarılı bir çalışma yürütülmüş. Filmde Deliha’nın cücük hareketi ve daha sonra bu hareketin yapıldığı videoların çekilmesi, en son da “Cücük” adlı şarkıya çektikleri klibin sosyal medyada dolaşması iyi düşünülmüş bir hareket. Ayrıca ekip hala klipte de bir arada.
Filmin elbette yönetmenliğine gelecek olursak Gupse Özay bir yönetmen olarak gayet başarılı. İlk filmin yönetmeni Hakan Algül’e nazaran daha güçlü bir performans sergilediği söylenebilir. Karakterin ve filmin yaratıcısı olarak her şeye oldukça hakim. Kendi esprilerini vereceği doğru açıları belirlemiş, doğru kamera hareketlerini ve mümkün mertebe en olası kurguyu seçmiş. Tabi ki ufak tefek çapakları, amatörlükleri var ama ilk yönetmenliğin günahı olmaz.
İşin özü Gupse Özay zorlu bir işin altından kalkarak ortalamanın biraz üstünde bir film ortaya çıkarmış. Kadın yazar, kadın yönetmen hele ki kadın komedyenlerin zor yetiştiği günümüz dünyasında yazan, çizen, çeken, güldüren kadınlara ihtiyacımız var.

Filmin esprisi:
-Bizde bu yetenek genital…


Ozan SERTDEMİR

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
biz.